Vinkjølerom

 
 
 
 
 
 
 
 
Vinkjøler
 
Pris:
 
 
 
 
Lagring skal forbedre vinens kvalitet gjennom modning.

Oppbevaring har som mål å bevare vinens kvalitet i tiden mellom innkjøp og når den skal nytes.

Lagring
Det å lagre vin er slett ikke forbeholdt ekspertene, og det er ikke nødvendig med en avansert vinkjeller. Har du et kjølig rom er det et greit sted, men temperaturen i rommet må være lav, stabil, lite lys og litt fuktig luft. I en kjeller bør du bestrebe deg på å oppfylle flest mulig av disse punktene:

  • Den ideelle lagringstemperaturen er mellom 8°C og 12°C. Mange kjellere er varmere om sommeren og kjøligere om vinteren. Det har imidlertid ikke så mye å si for vinen så lenge temperaturforandringene skjer gradvis. Men vinen har ikke godt av brå svingninger. Hvis den lagres varmt, vil den utvikle seg raskere og kan få en kokt smak. Blir den for kald vil utviklingen hemmes, og vinen kan få bunnfall. Av samme grunner bør du unngå at vin fryser.
  • Luftfuktigheten i en vinkjeller bør være minst 60-70 prosent. Det gjør ikke noe for vinen om kjelleren er fuktigere, men da risikerer du at flaskeetikettene ødelegges.
  • Flaskene må lagres mørkt, siden lys kan påvirke fargen og få vinen til å utvikle seg raskere.Oppbevaring
Enklere viner er laget for å drikkes unge, og har vanligvis ikke godt av å oppbevares lenger enn et halvt til ett år. Etter hvert vil vinene begynne å miste friskheten og kan få et oksidert preg. Denne utviklingen skjer langsomt og gradvis, men hurtigere ved for høy temperatur. Det er viktig at vinene oppbevares mørkt og ikke for varmt.

Viner med naturkork må oppbevares liggende for at korken skal holde seg fuktig og ikke slippe luft til vinen. Flasker med skrukork skal stå oppreist siden langvarig kontakt mellom vin og metallkork kan påvirke smaken. En vin med syntetisk kork kan enten ligge eller stå.

Vin i kartong er beregnet på å drikkes ung. Den bør oppbevares kjølig og konsumeres i løpet av tre-seks måneder. I åpnet tilstand vil vi anbefale en kortere oppbevaringstid.

Comments